ja mogę polecić sajgonki ^^
są w miarę proste w przygotowaniu .(8-10 sajgonek) należy kupić :
-papier ryżowy
-grzyby mung (5)
-kapustę pekińską (3 liście)
-makaron ryżowy (50g)
-mięso mielone(200g)
-marchewka
-jajko
-kiełki fasoli mung (około 10 )
-sos sojowy (2 łyżki)
-cebula
1 grzyby namoczyć w gorącej wodzie ,po 2o minutach odcedzić , odkroić nóżki ,a kapelusze pokroić w paski.
2 makaron wrzucić do wrzątku i zostawić pod przykryciem ,gdy zmięknie pokroić w paski
3 drogno pokroić marchew ,cebulę i liście kapusty . wymieszać i dodać mięso mielone ,jajko ,kiełki soji , sos sojowy
4 wszystko wymieszać i przyprawić do smaku
5 pojedyńczy papierek zanurzyć na 2 s w letniej wodzie i położyć na desce
6 nałożyć łyżkę farszu i zawinąć tak ,aby każdy brzeg był w środku
7 sajgonki smażyć na rozgrzanym ,głębokim oleju ,aż bd miały złoty kolor
ps. najlepiej smakują ze słodkim sosem chilli :3
SMACZNEGO !
Offline